Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

середу, 26 квітня 2017 р.

Роми – одна з національностей України

Згідно Указу президента України №201/2013, яким схвалено Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.
Мета Стратегії - забезпечення рівних прав і можливостей ромської національної меншини для її участі в соціально – економічному та культурному житті держави, а також активізації співпраці з громадськими об’єднаннями ромів. Міжнародний день ромів - засновано в 1971 році, коли в Лондоні відбувся перший в історії Всесвітній циганський конгрес.
Роми - група народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу - в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах Америки. Роми вийшли з Індії понад 1000 років тому і розселилися по всьому світу. Їх налічується до 10 мільйонів.
Вперше в Україні роми з'явилися у XV- XVI ст. Вони переселилися з країн Південної і Центральної Європи.
В Україні мешкають майже 48 тисяч ромів, але самі ж лідери циганських громад називають цифри від 200 до 400 тисяч. В основному представники ромської національності мешкають на Закарпатті, в Одеській та Донецькій областях. 
Традиційно роми проживають невеликими громадами і переважно уникають контактів з корінним населенням. Намагаються не втручатися у суспільне й політичне життя навколишнього оточення. Їм потрібен авторитет. Авторитетами у ромів були циганські барони – найавторитетніші і найрозумніші представники нації.
Цигани вирізняються своєрідним одягом, мають багатий фольклор, зокрема, у ділянці народної поезії, музики, танцю.
Серед видатних циган є вчені, письменники, поети, композитори, музиканти, співаки, танцюристи, актори, боксери, футболісти, історики, художники.
Найвідоміші представники ромської національності:
Блаженна мати Тереза - католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру за 1979 рік. Впродовж життя допомагала злиденним, хворим і сиротам. Чарлі Чаплін –легендарний англійський та американський кіноактор і кінорежисер. Визнаний одним із найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією «Оскар». Елвіс Аарон Преслі – славнозвісний американський співак і актор. Один із найуспішніших музикантів XX століття. Іон Войку – знаменитий румунський скрипаль-віртуоз і диригент, засновник Міжнародного Фонду Іона Войку, що займається допомогою музично обдарованим дітям. Маришка Вереш - голландська співачка, соліст групи «Shocking Blue». Її батько, Лайош Вереш, угорський циган за національністю. Янош Біхарі - класичний угорський скрипаль і композитор циганської національності, один із заснов-ників академічної циганської музики. Джанго Рейнхардт - джазмен-гітарист, один із засновників унікального стилю в гітарному джазі під назвою «джаз-ануш», або «циганський джаз». Матео Максимов - один з найпопулярніших циганських письменників, а також пастор-евангелик. Першим переклав Біблію циганською мовою. Ромська поетеса Наталія Варакута, попри національне вбрання, – цілком сучасна жінка, яка руйнує устарені уявлення про циган: вона і поет, і перекладач, і громадський діяч.
Циганські мотиви мали вплив на музику й літературу, зокрема, в Україні є вони в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Івана Франка, Олеся Гончара та ін.
Ряд українських народних пісень пов'язані з циганами. Зокрема:
«Ой на горі цигани стояли…»; «Я сой Циган»; «Заграй ми, цигане старий».
Пропонуємо згадати найвідоміші книги, героями яких є ці волелюбні люди в українській художній літературі:
Циганам присвячено оповідання Олеся Гончара «Магда»;
Повісті О. Кобилянської «В неділю рано зілля копала…» та «Земля». Автор приділила увагу запальній вдачі та свободолюбивості циган;
Михайло Старицький "Циганка Аза" - трагічна і дуже поетична історія про приречену любов та про спробу вирватися з жорстких рамок традицій;
І. Франко писав про трагічне життя польських, єврейських, циганських дітей в творах «Цигани», «До світла!»;
Степан Васильченко «Циганка» - один з найкращих творів письменника, присвячений дітям;
Оповідка Пантелеймона Куліша «Циган», яку створив на основі почутої від матері народної казки;
Степан Руданський писав гумористичні вірші, жарти, приказки про циган, («Лев і циган», «Циганський наймит», «Циган та толоці», «Циган з хроном», «Циган з конем», ін.)
В світовій літературі є також чимало книг, головними героями яких є люди ромської національності:
П. Меріме «Кармен». Новела є вершиною творчості французького письменника. В основі – історія пристрасного кохання баска Хосе до циганки Кармен.
В. Гюго «Собор Паризької Богоматері». Одна з найбільш популярних книг на планеті – повна глибокими ідеями та образами строка того середньовічного Парижа.
О.С. Пушкін «Цигани». Романтична поема геніального поета розповідає про кохання циганки Земфіри і юнаки Алеко.
М. Горький «Макар Чудра». Перша опублікована розповідь-легенда про кохання двох молодих циган Лойко Зобара і Радди. За мотивами розповіді режиссер Еміль Лотяну зняв кінокартину «Табір іде в небо» (1976), яка подарувала йому міжнародну славу.
А. Калінін «Циган». Це зворушлива, романтична історія кохання цигана Будулая і донський козачки Клавдії. За цією книжкою в 1979 році знято відомий одноіменний телесеріал з Михайлом Волонтіром і Кларою Лучко.
Звертаємо вашу увагу на фільми з головними героями ромської національності:
Документальний фільм "Циганська кров" - YouTube
Цыганка Аза.- 1987., художеств. Фильм. К/ст им. А.Довженко
Цыган. - 2000., художественный фильм. Испания
Король цыган .- 1978., художественный фильм. США
Время цыган .- 1988., художественный фильм. Югославия
Табор уходит в небо.- 1976., художеств. Фильм. Мосфильм
Цыган.- 1979., художественный фильм. Одесская к/ст
Возвращение Будулая. - 1985., худ.фильм. Одесская к/ст
Будулай, которого не ждут.-1994 ., худ. Фильм. Одесская к/ст
Алеко. - 1953., фильм-опера. Ленфильм
Я виноват. - 1993., худож.фильм. Цыганский центр «Ромалэ»
Я виноват - 2. - 2000., худож. Фильм Цыганский центр «Ромалэ»
Цыганское счастье. - 2016., Мелодрама фильм 

Шукати в на сайті