Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

середу, 17 лютого 2016 р.

Вірус Зіка - збудник лихоманки

Вірус Зика (ZIKO) є представником вірусів роду флавивирусов, сімейства Flaviviridae і Відноситься до зоонозних арбовірусним інфекцій, стерпним комарами Aedes Рода. В організмі людини цей флавивирусов викликає захворювання, відоме як лихоманка Зика, етіологічно родинне жовту лихоманку, лихоманок Денге, Західного Нілу і чикунгунья, які також розвиваються внаслідок ураження флавивирусов.

Панамериканська організація охорони здоров'я (PANO, регіональне відділення віз) 1. грудня 2015 року виступила із епідеміологічним оповіщенням органів охорони здоров'я країн Північної і Латинської Америки про поширення вірусу Зика в тропічних і субтропічних зонах даного регіону.Структура і життєвий цикл вірусу ЗикаСтруктура вірусу Зика, який відноситься до РНК-неклітинним віріони, схожа зі структурою всіх флавивирусов. Вірус Зика має сферичної форми нуклеокапсид діаметром близько 50 нм з мембраною - глікопротеїновими оболонкою, поверхневі білки якої розташовані в ікосаедріческой симетрії.Усередині нуклеокапсид містить одноцепоченную лінійну РНК, що кодує протеїни вірусу. Особливу роль виконує мембранний білок Е, завдяки яким нуклеокапсиди вірусу проникають у клітину людини, прикріплений до рецепторів їх цитоплазматичних мембран.Самовідтворення вірусної РНК (реплікація) відбувається на поверхні ЕПР в цитоплазмі уражених вірусом клітин. При цьому вірус використовує для синтезу свого поліпротеїну білки захоплених клітин господаря. А з нього шляхом переведення в ході реплікації РНК в клітинну мРНК відтворює синтез своїх структурних і неструктурних нуклеопротеинов. Вихід нових віріонів вірусу Зика відбувається при загибелі (лизисе) ураженої клітини.Висунуто припущення, що спочатку заражаються дендритні клітини поруч з місцем укусу (в них виявлені уражені клітинні ядра), а потім інфекція поширюється на лімфатичні вузли і кров.Життєвий цикл даного флавивирусов проходить в організмі кровосисних комарів, заражених ними людей і ссавців хребетних. 
        Людині вірус Зика передається в результаті укусу заражених комарів Aedes Albopictus, комар жёлтоліхорадочний, Aedes Polynesiensis, Aedes Unilineatus, Aedes Vittatus і Aedes Hensilli. Ці комарі віддають перевагу жити в приміщеннях і на відкритому повітрі поряд з людьми, свої яйця відкладають в стоячу воду у відрах, мисках тварин, квіткових горщиках і вазах з квітами, в дупла дерев, в купах сміття. Комахи дуже агресивні в денний час.Фахівці вважають, що комарі заражаються, коли кусають людину, вже інфікованого вірусом. Матері, інфіковані вірусом Зика, протягом якогось часу після зараження можуть передати вірус своїй дитині, чому діти народжуються з неврологічною патологією у вигляді зменшення розмірів черепа і головного мозку (мікроцефалії). У 2015 році в 14-ти штатах Бразилії було зареєстровано 1248 таких випадків (в 2014-му було Лише 59 випадків).Можливо, зараження відбувається через заражену кров або при сексуальному контакті. У 2009 році було доведено, що вірус Зика може передаватися статевим шляхом від людини до людини. Біолог Брайан Фой (Brian Фой), фахівець з членистоногих і інфекційних захворювань з Університет штату Колорадо (США), під час відвідування Сенегалу був укушений комарами кілька разів. Лихоманка розвинулася після його повернення в Штати, але перед цим (ще до появи симптомів захворювання) він мав інтимну близькість з дружиною, яка також захворіла лихоманкою Зика. На сьогоднішній день вірус ZIKV досліджується, і фахівці не виключають можливості заразитися ним при переливанні крові.симптомиІнкубаційний період зараження вірусом Зика коливається від 3 до 12 днів після укусу зараженої комара. І приблизно в 70% випадків інфекція протікає безсимптомно.Клінічні симптоми ураження вірусом Зика включають:• незначні головні болі;• загальне нездужання;• сверблячу макулярную або папулезную висип на шкірі (спочатку висип з'являється на обличчі і потім поширюється по всьому тілу);• лихоманку;• біль в м'язах і суглобах з можливим набряком дрібних суглобів;• гіперемію і запалення кон'юнктиви (кон'юнктивіт);• біль в області орбіт очей;• непереносимість яскравого світла.У рідкісних випадках відзначаються диспепсичні симптоми. 
       Перша ознака лихоманки Зика - легкий головний біль, підвищення температури до + 38,5 ° С і прогресуюча висип. Нові висипання тривають протягом перших трьох днів, приблизно п'ять днів тримається лихоманка. Потім температура нормалізується, і залишається тільки висип, яка теж поступово проходить.діагностикаДіагностика лихоманки Зика грунтується, перш за все, на виявленні вірусної РНК з клінічних зразків крові хворих.Основні діагностичні методи: виявлення нуклеїнових кислот в сироватці крові (у перші три дні появи симптомів), а також в слині або сечі (протягом перших 3-10 днів з моменту прояву симптоматики) - використовуючи зворотну транскриптазу-полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).Серологічні тести, включаючи иммунофлюоресцентное та імуноферментного дослідження крові, можуть вказати на наявність антитіл IgM та IgG.Диференціальна діагностика повинна враховувати значну схожість лихоманки Зика з іншими інфекційними захворюваннями, що розвиваються внаслідок укусів комарів в ендемічних регіонах:• лихоманки Денге,• чикунгунья,• малярії.лікуванняСпецифічного лікування вірусу Зика немає, вакцина або ж профілактичні засоби на сьогоднішній день також відсутні.Так що проводиться виключно симптоматичне лікування, спрямоване, головним чином, на зниження болю і лихоманки - застосовуючи жарознижуючі і болезаспокійливі засоби. Найчастіше рекомендується Парацетамол: по 350-500 мг до чотирьох разів на добу. Препарат може викликати побічні ефекти у вигляді нудоти, болі в області шлунка, зниження серцевого ритму і порушень сну. Парацетамол протипоказаний при недостатності нирок і печінки, а також під час вагітності.А свербіж радять знімати за допомогою антигістамінних препаратів (Тавегіл, Супрастин і ін.). Також потрібно пити більше рідини, щоб запобігти зневоднення організму.Фахівці CDC і американського Національного центру по новим і зоонозних інфекційних хвороб (NCEZID) - щоб уникнути ризику кровотеч - не рекомендують застосування Аспірину і інші нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) до тих пір, поки не буде виключена геморагічна лихоманка.профілактикаПрофілактика зараження вірусом Зика включає індивідуального захисту від укусів комарів:• носити одяг, що закриває тіло;• використовувати репеленти;• використовувати протимоскітні сітки і екрани на вікнах, щоб перешкоджати проникненню комарів в приміщення;• знищувати комарів і місця їх розмноження.Оскільки комарі-переносники сімейства Aedes активні вдень, рекомендується тих, хто спить в денний час (особливо маленьких дітей, хворих або літніх людей) захищати протівомоськитнимі сітками, обробленими інсектицидами.
       Більшість людей, інфікованих ZIKV, повністю одужують без серйозних ускладнень, і на сьогоднішній день не було зареєстровано жодного смертельного випадку, пов'язаного з вірусом Зика.Однак прогноз щодо поширення даної інфекції маловтішний. До 2007 року вірус Зика давав Спалахи лихоманки в тропічній Африці і в деяких районах Південно-східної Азії, після чого він перекинувся на деякі острови Тихоокеанського регіону.У квітні 2015 році ДАНИЙ ВІРУС був Вперше зареєстрований в Південній Америці. Лихоманка Зика розглядається як інтенсивно розповсюджується інфекційне захворювання: його поширення відзначено в Бразилії, Чилі, Колумбії, Сальвадорі, Гватемалі, Мексиці, Парагваї і Венесуелі.Станом на кінець січня 2016 року випадків лихоманки Були зареєстровані в декількох країнах Європи: Данії, Швеції, Німеччини, Португалії, Фінляндії, Швейцарії та Англії, А також в США.Як наголошується в повідомленні PANO, вірус Зика може викликати вроджені вади розвитку у новонароджених - мікроцефалія.

Шукати в на сайті