Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

вівторок, 22 серпня 2017 р.

Спалювання стерні – це прояв безгосподарності


На сьогоднішній день в районі гостро стоїть питання виникнення значної кількості пожеж, що виникають внаслідок спалювання стерні, соломи, після збиральних робіт. Цьому сприяє і суха погода.
Сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, щороку із завидною постійністю спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. Хочеться звернутися до керівників сільгосппідприємств різної форми власності з запитанням – чому саме після завершення збиральних робіт загоряються поля? Адже суха і надзвичайно жарка погода тримається в нашому регіоні вже майже 2 місяці! Можливо тому, що це один з самих дешевих способів очищення поля після жнив. І мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади.

Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках. Адже для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.
Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.
Щороку, під час «чистки» полів від стерні, шляхом її випалювання рятувальники щодня виїжджають на гасіння пожеж та витрачають на це по декілька годин. Наприклад, останніми днями, службовці 19 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Донецькій області гасили 12 годин пожежу на полі ПрАТ «Екопрод» в с. Вірівка, 4 години – поле ТОВ «Агродобробут» в с. Ганнівка та поле в с. Новий Донбас СФГ «БІС». Керівникам цих господарств потрібно задуматися, що бездумні дії часом призводять до непоправних наслідків, багатотисячних збитків. За останніми даними, з 14 серпня в районі відбулося 23 пожежі. Побічні збитки склали 637 100 грн.
У 90% випадків причина виникнення лісових пожеж – людина, яка необережно поводиться із вогнем, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки.
Нагадуємо, що Кримінальним Кодексом України передбачено кримінальну відповідальність за знищення майна внаслідок пожеж. Рятувальники закликають бути вкрай обережними та суворо дотримуватись правил пожежної безпеки.
Окремо звертаємось до керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням припинити спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання! Дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв. Дбайте про стан навколишнього середовища!

Шукати в на сайті