Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

пʼятницю, 8 вересня 2017 р.

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ !!!



 У зв′язку з встановленням випадку захворювання свиней на африканську чуму у Добропільському районі управління Держпродспоживслужби в Добропільському районі нагадує населенню району про це небезпечне захворювання.
Африканська чума свиней (надалі АЧС) – особливо небезпечна хвороба диких і домашніх свиней. Для людини це захворювання є безпечним. Збудником хвороби є вірус. До захворювання сприйнятливі дикі і домашні свині різного віку і порід. Захворювання передається не лише при контакті здорових тварин з хворими, але і поширюється через корми, пасовища, транспорт, забруднений виділеннями хворих тварин.
Потенційними переносниками африканської чуми є кліщі. Джерелом вірусу також є м'ясо і м'ясні продукти від інфікованих тварин. Клінічні ознаки: інкубаційний період від 2 до 22 діб. Температура тіла тварини підвищується до 42°С, пропадає апетит. На шкірі в області вух, шиї, живота, внутрішньої поверхні кінцівок, у кореня хвоста з'являються крововиливи, які зливаються і утворюють темно-багрові плями, що не бліднуть при натисканні. Інколи з'являється пронос з домішкою крові і блювота. Поросні свиноматки абортують. Спостерігається кровотеча з носа і нервові розлади (судоми, паралічі кінцівок). На 7-10-й день тварини зазвичай гинуть.

Шановні власники свиней, для недопущення цього небезпечного захворювання вам необхідно:

– забезпечити безвигульне утримання свиней, виключивши ймовірні контакти зі свинями сторонніх людей або інших тварин;
– не допускати безконтрольного спарювання свиней;
– не допускати згодовування свиням кормів, у тому числі харчових відходів (з їдалень, кафе, ресторанів і так далі), які не пройшли відповідну термічну обробку;
– не придбавати живих свиней без дозволу державної служби ветеринарної медицини;
– придбати свиней лише за наявності ветеринарних супровідних документів, підтверджуючих благополуччя місцевості звідки вони виходять та проведення щеплень проти інфекційних захворювань;
– про придбання свиней необхідно повідомляти державну службу ветеринарної медицини району;
– забій свиней проводити тільки після проведення попереднього клінічного огляду спеціалістом державної установи ветеринарної медицини.

При появі клінічних ознак, характерних для АЧС, або загибелі свиней, а також з питань проведення профілактичних щеплень проти класичної чуми свиней та інших інфекційних захворювань, звертатись до державних установ ветеринарної медицини району!

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)

1. Що АЧС не становить небезпеки для людини.

2. Що людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.

3. Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).

Що мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней (АЧС) ?

АЧС - це:

• гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко)
• висококонтагіозна (надзвичайно заразна)
• інфекційна (здатна до зараження тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої)
• вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування)
• хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди)
• свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища.

• У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів,

• у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів,

• копченій шинці - до 5 місяців,

• у гною - до 3 місяців.

Алгоритм протидії:

• обізнаність населення (наявність інформаційних ресурсів та вільний доступ до інформації),

• усвідомлення загрози,

• взаємодія лікарів ветеринарної медицини з населенням і навпаки, у місцях потенційної загрози,

• оперативне інформування власників тварин, фермерів, мисливців, м'ясників, перевізників і пересічних громадян про загрозу чуми, заходи біобезпеки та чітка взаємодія служб задіяних в організації протидії.

ЛІКУВАННЯ НЕ ІСНУЄ! СМЕРТЕЛЬНИЙ РЕЗУЛЬТАТ МОЖЕ ДОСЯГАТИ 100% ВИПАДКІВ ЗАХВОРЮВАННЯ! У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ АЧС ВСЕ СВІНОПОГОЛОВЬЯ І СВИНАРНИК СПАЛЮЮТЬСЯ.

Контактні телефони Управління Держпродспоживслужби в Добропільському районі: 2-89-26

Шукати в на сайті