Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

суботу, 12 березня 2016 р.

Святкування Масляної в Добропільському районі



В останній тиждень перед Великим Постом святкують Масляну. Масляна зазвичай в народі святкується як особливий час, коли можна брати участь у різних іграх та розвагах, коли побожним людям можна досхочу поїсти напередодні суворого посту, покаятися, примиритися з ближніми, іншим - порозважатися.
У народі Масляну ще називають Масницею, Масляницею, Сиропустом, Колодієм, Лущенням. Це одне з небагатьох свят, яке має жіночий характер. Ще з язичницьких часів Масляниця була символічним закінченням зимового періоду. В основі святкування було вшанування народження Бога Сонця - як джерела тепла, а значить і майбутнього урожаю. Саме тому головною обрядовою стравою на Масляну були різноманітні млинці, які соєю формою нагадували Сонце.
Також на столі обов’язковими є вареники з сиром і маслом та сметаною. Та самою їжею Масляна не обмежувалася. Це було цікаве дійство, яке тривало цілий тиждень. Відсвяткували Масляну і в клубних закладах району. Сьогодні на центральній площі села Криворіжжя проводили зиму «Масляна весела всіх на вулиці зібрала». Це культурно-мистецьке свято проводиться за підтримки керівника ТОВ «Рута Плюс». У святковому заході взяли участь представники відділу культури і туризму райдержадміністрації на чолі з начальником відділу Літвіновою Ю.М. Сільський голова Удовик М.В. привітала гостей свята з Масляною і побажала гарного настрою. Свято пройшло весело та радісно, задавали тон учасники аматорських колективів, господині щиро пригощали присутніх запашними млинцями та варениками, культорганізатори провели різноманітні конкурси та майстер - клас по виготовленню ляльки – мотанки. Завершилося свято спалюванням найбільшого опудала Зими.

Шукати в на сайті