Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

середу, 1 лютого 2017 р.

Оподаткування земельних ділянок (паїв) отриманих у спадщину

До Добропільської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області все частіше звертаються громадяни стосовно оподаткування земельних ділянок (паїв), отриманих у спадщину (дарунок), з питанням: «При отриманні земельної ділянки (пая) у спадщину (дарунок), податок на доходи фізичних осіб і військовий збір утримується з нормативно грошової оцінки чи з експертної грошової оцінки?» У зв’язку з чим заступником начальника відділу податків і зборів з фізичних осіб Шаповаловою Марією надано роз’яснення стосовного даного питання:
Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.
Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об’єкта оцінки.
Враховуючи вище викладене, фізична особа - резидент, яка отримує спадщину від фізичної особи - резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. і військовий збір 1,5 відс. від вартості успадкованого майна. З метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості і військового збору земельної ділянки як об’єкта спадщини (подарунку) застосовується оціночна вартість, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки.
Разом з тим, Добропільська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області нагадує, що з 01.01.2017 розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2016 році. Просимо заздалегідь звернутися до податкової інспекції та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 1 травня 2017 року.

Шукати в на сайті