Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

вівторок, 28 лютого 2017 р.

Служба у справах дітей на захисті прав і свобод дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах

З метою соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах відповідними службами та організаціями в межах повноважень, визначених Порядком взаємодії суб’єктів соціальної роботи, в районі проводиться певна робота. Станом на сьогоднішній день на профілактичному обліку в службі у справах дітей перебуває 22 дитини, які виховуються у 8 сім’ях. З них 20 дітей взято на облік, як такі, що проживають в сім’ях,  де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків та 2 дитини, як такі, що систематично залишають місце свого проживання.

У зв’язку з тим, що профілактична робота з сім’єю залишається одним із першочергових завдань усіх зацікавлених в сфері охорони дитинства структур, з метою проведення первинної профілактики дитячої бездоглядності, соціального захисту дітей, виявлення дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах,  протягом 2016 року  здійснено 44 рейди, під час яких відвідано близько 200 сімей. Та протягом двох місяців поточного року  здійснено 7  профілактичних рейдів, в ході яких відвідано 30 сімей, в яких виховується 117 дітей.  
Спеціалісти зацікавлених служб особливу  увагу звертають на родини, де батьки зловживають спиртними напоями, ведуть аморальний та асоціальний спосіб життя. За результатами проведених профілактичних заходів виявлено та взято на профілактичний облік служби 14 дітей, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків та 1 дитину,  як таку, що систематично залишає  місце постійного проживання . За підсумками проведеної роботи з дітьми та батьками  з профілактичного обліку служби з позитивним результатом у 2016 році знято 10 дітей з 4 сімей : 5 дітей з 2 сімей у зв’язку зі зміною місця проживання, 4 дитини з 1 родини у зв’язку з припиненням підстав взяття на облік, 1 дитину у зв’язку з позбавленням матері батьківських прав.
 До участі в рейдах, під час яких відвідуються сім'ї, залучаються працівники національної поліції та районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
На 6 батьків було складено і направлено до суду адміністративні протоколи за ст. 184  Кодексу України про адміністративні правопорушення в зв’язку з ухиленням від виконання батьківських обов’язків.
З метою недопущення таких асоціальних явищ серед неповнолітніх мешканців району як бездоглядність, бродяжництво, жебракування протягом 2016 року було тимчасово влаштовано до центрів соціально – психологічної реабілітації 19 дітей, що з різних  причин залишилися без батьківського піклування. Після  проведеної з батьками роботи 9 дітей було повернуто з центру реабілітації  до дому.
Однак, превентивна робота не завжди дає бажаного результату, тому для соціального захисту дитини,  для захисту її права на зростання у безпечному оточенні служба вимушена вживати крайню міру – ініціювати відібрання дітей від батьків  та надавати позови до суду  про позбавлення їх батьківських прав. Тож, протягом 2016 службою  було направлено три позовні заяви  про позбавлення батьківських прав. 
На даний  момент в центрах соціально-психологічної реабілітації знаходиться 10 дітей. Стосовно 2 батьків  на теперішній час у Добропільському міськрайонному суді розглядаються справи про позбавлення їх батьківських прав ( відносно 5 дітей).
Для профілактики, запобігання та лікування від алкогольної залежності батьків  дітей продовжується спільна робота служби у справах дітей з  наркологічним відділенням лікарні, де батьків за направленням служби беруть на наркологічний облік, з батьками проводяться відповідні бесіди,  надаються лікувальні послуги та медична допомога.
    До служби у справах дітей для проведення профілактичних бесід та надання консультативної допомоги  було запрошено 24  батьків з дітьми.
    Працівники служби у справах дітей відвідують загальношкільні батьківські збори, проводять зустрічі зі школярами, на яких виступають з лекціями, бесідами, розповсюджують тематичні проспекти.
 Робота служби у справах дітей райдержадміністрації висвітлюється в засобах масової інформації, протягом 2016 року опубліковано 5 статей та протягом поточного року – 5 статей.

Шукати в на сайті