Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

Сьогодні – 80-ті роковини масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох

Сандармох – лісове урочище в Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія, за 19 км від м. Медвеж’єгорськ, неподалік міста Повенець. Урочище Сандармох у Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія стало місцем поховання для в’язнів Соловецьких таборів, яких знищували на материку, а також в’язнів Біломорсько-Балтійського каналу. Там на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей. 27 жовтня, а також 1-4 листопада 1937 року тут розстріляли 1111 осіб, серед яких 170 українців.
Це – письменники, вчені, актори. Серед убитих – священик з Ватикану, який збирав дані про порушення прав людини в Радянському Союзі, видатні майстри культури, вчені, військові, державні діячі, священнослужителі з країн, окупованих СРСР, 198 осіб – вихідці з України, зокрема митці Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер’ян Підмогильний, професори-історики Олександр Бадан-Яворенко, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, письменник та міністр освіти УНР Антін Крушельницький. Жертвами НКВС були переважно спецпоселенці та в’язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителі навколишніх сіл.

     Про урочище Сандармох як могильник НКВС стало відомо 1997 року, коли на базі архівних матеріалів його розшукав дослідник і правозахисник із Петрозаводська Юрій Дмітрієв разом із головою «Меморіялу» з Петербурга Веніамином Іоффе. Усього на цій території виявлено 236 розстрільних ям.
    27 жовтня 1997 року, у 60-ті роковини злочину сталіністів, тут уперше провели Дні пам’яті, організовані Міжнародним і Петербурзьким «Меморіалом». У них брала участь невелика делегація з України, у складі якої були Євген Сверстюк, Іван Драч, Лариса та Тетяна Крушельницькі. Вони встановили дерев’яний український хрест роботи скульптора Миколи Малишка.
   1998 року було відкрито меморіальне кладовище «Сандармох», встановлено гранітний пам’ятник із абстрактним написом російською мовою «Люди, не убивайте друг друга!» («Люди, не вбивайте одне одного!»).
    З 1998-го щороку 5 серпня, у чергову річницю початку Великого терору 1937-1938 років, у лісі біля меморіальних знаків проводять православну і католицьку панахиди, мітинги громадськості. У них беруть участь і представники України.
   2004 року Товариство української культури «Калина» коштом світового українства спорудило гранітний козацький хрест «Убієнним синам України» (автори Микола Малишко та Назар Білик).

Шукати в на сайті