Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

Історія району в архітектурно-будівельних матеріалах

В читальному залі центральної районної бібліотеки презентована краєзнавча виставка-експозиція «Цегляна історія Добропільщини». Представлені експонати надані із фондів шкільного музею НВК №7, який невдовзі стане загальноміським. Головним джерелом формування цієї колекції є експонати, виявлені під час краєзнавчо-археологічних досліджень по території Добропільського району місцевим краєзнавцем, вчителем історії НВК №7, керівником археологічного гуртка – Петренко Олександром Миколайовичем. Разом з учнями гуртка Олександр Миколайович віднайшов немало різноманітних знахідок, які поповнюють експозицію музею. Цегла є візиткою часу. На Добропільщині у другій половині ХІХ століття цегляних заводів було декілька: в селі Золотий Колодязь власником заводу був Юхим Павлович П`янкович; в селі Вірівка – Микола Іванович Роговський. У 70-80 роках ХІХ ст. в наш край переселяється немало німецьких колоністів. Серед них відомі власники цегельних заводів: Г.Я. Зудерман (с. Зелене); Ф.Г. Геллерт (с. Нове Шахове); І. Классен (х. Мар`ївка) та інші.
У складі колекції представлені вироби с клеймами ініціалів власників цегелень. Саме по клеймам визначали торгові зв’язки і виробництво. Вони є унікальним історичним джерелом, що дозволяє нам відтворити дуже багато невідомих аспектів минулого Добропільщини. Є в колекції цікаві експонати де цеглини мають відбитки лап різних тварин. Це відбувалося тому, що цеглу сушили просто неба і по ній дуже часто «гуляли» свійські тварини. На деяких цеглинах трапляються графіті та малюнки, залишені самими робітниками. Так, в колекції є цеглина з романтичним графіті: «Чоловік мій любий». За кожним таким написом є своя цікава історія. 




Архітектурно-будівельні деталі – важливі «носії» історичної інформації, за якими дослідники вивчають історію конкретного регіону, міста, району. Цеглини з клеймами можливо і сьогодні віднайти на території Добропільщини.

Шукати в на сайті