Добропільська районна державна адміністрація забезпечує: Виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня; Законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; Підготовку та виконання відповідних бюджетів; Звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; Взаємодію з органами місцевого самоврядування; Реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

середу, 24 травня 2017 р.

Поміркуй на дозвіллі

Час іде швидко, невдовзі перед підлітками постане питання, як з користю для себе провести літні канікули. Одним із можливих варіантів зайнятості підлітків влітку на місяць-півтора є тимчасове працевлаштування на сільгосппідприємствах району. 
Підлітки виконують широкий спектр робіт як удома, так і в сільському господарстві, торгівлі, у сфері послуг. Сьогодні діти досить активно організовують самостійні робочі місця та у колективі зі своїми робочими ровесниками — миють машини, підробляють мийниками посуду в барі, продають газети тощо. Чи можна назвати таку роботу працею в юридичному розумінні цього слова?
Це — “чорна праця”, “чорний ринок праці”. Кількість неповнолітніх, які бажають працевлаштуватись, значно перевищує кількість офіційних робочих місць. Звичайно, влаштуватися на таку роботу простіше, скоріше за все, у вас є шанси знайти саме таку напівлегальну роботу. Але на такій роботі годі чекати виконання вимог законів, навряд чи буде забезпечено й охорону вашої праці, ніхто й не згадуватиме про пільги, що мають надаватися неповнолітнім. Крім того, є й небезпека взагалі залишитися ошуканим — адже ваші трудові відносини ніде не зареєстровані, не закріплені юридично. Захистити вас у разі виникнення будь-яких проблем (вам не сплатили заробітну плату чи сплатили набагато менше, ніж обіцяли, ви зазнали травми під час роботи тощо) буде важко або й взагалі неможливо. Тому кожен має замислитися, чи іти таким шляхом.
Аби застерегти себе від наслідків праці на «чорному ринку», пам’ятайте:
- навіть якщо ви домовляєтеся з роботодавцем усно, чітко з’ясуйте: термін вашого робочого часу денно, потижнево, розмір і вид заробітної платні; як і коли вона буде нараховуватися і виплачуватись;
- якщо від вас не вимагають дозволу батьків на працевлаштування (а вам ще не виповнилося 16 років), ця праця є незаконною, і ваші права не захищені;
- у вас є право на законні пільги щодо характеру, тривалості, оплати праці. Нагадайте про них роботодавцеві;
- якщо вам обіцяють високу платню за тяжку, нічну працю, то це, скоріш за все, нелегальна праця, і вам буде складно домогтися від роботодавця її реальної оплати.
Влаштовуючись на роботу, слід пам’ятати такі правила прийому на роботу неповнолітнього працівника:
· Не допускається прийом на роботу осіб, які не досягли 16 років. Але за згодою одного із батьків чи особи, яка їх заміняє, можуть прийматися на роботу особи, яким виповнилося 15 років. (ч. 3 ст. 188 КЗП).
· Неповнолітні працівники приймаються на роботу після обов’язкового медогляду. (ст. 191 КЗП)
· За кожним неповнолітнім працівником повинен бути закріплений наставник та проведено інструктаж із техніки безпеки. (ст.183 КЗП)
· Виконувана робота повинна бути легкою і не зашкодити здоров’ю підлітка. (ст.190 КЗП)
· Для неповнолітнього працівника встановлюється знижена норма виробітки, скорочений робочий день. При цьому заробітна плата нараховується в повному обсязі. (ст.193 КЗП).
Служба у справах дітей здійснює соціальний захист дітей і надає згоду на прийом та звільнення працівників молодше 18 років власникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності. З питаннями пов’язаними з прийомом на роботу, звільненням та порушенням прав працюючих неповнолітніх можна звертатися до служби у справах дітей Добропільської адміністрації за адресою: м. Добропілля, вул. Залізнична, буд.4.

Шукати в на сайті